zgodovinska sekcijaUSTANOVILI SMO ZGODOVINSKO SEKCIJO

Nekateri člani in članice društva, pa tudi drugi, ki niso včlanjeni, že dlje časa raziskujemo našo preteklost in pišemo o njej. Pravzaprav je naša založniška dejavnost osredotočena na zgodovino ter narodopisje. Pri tem nam v veliki meri pomagajo zunanji strokovni, znanstveni sodelavci in institucije, posebej pa moramo omeniti nekaj duhovnikov, ki nam pomagajo z »odpiranjem vrat« v njihove knjižnice, arhive in stavbe.

Lanski občni zbor nam je s sklepom naložil, da za to področje osnujemo sekcijo. V ta namen smo se zbrali pri Mucovi pečini, brskali po preteklosti Ruš in sklenili, da se ob takšnih dogodkih še srečamo. Naš namen je, okrepiti zbiranje informacij (ustno izročilo), raziskovati po arhivih, cerkvah in drugod, kjer se o preteklosti kaj naučimo ter organizirati delavnice za specifične vsebine.

To smo sicer počeli že doslej, a manj organizirano, manj sistematično. Razlika je tudi v tem, da so predavanja bolj »enosmerna«, na delavnicah pa pričakujemo aktivno udeležbo vseh, ki se jih udeležujejo bodisi po svojem lastnem zanimanju bodisi zato, ker jih bomo izrecno vabili. Organizirali bomo še »ciljne obiske« institucij, krajev, objektov …, kjer bomo raziskovali na licu mesta. Za prihodnje leto »kordinatorja« sekcije, Patrik Vicman in Vili Rezman že snujeta plan dela, o katerem bodo zainteresirani člani pravočasno obveščeni in: povabljeni k aktivnemu sodelovanju.

Na prvo delavnico v naravi vas želimo opozoriti že sedaj: šli bomo po poteh štajerskih kalvarij!

 

IMG 4462IMG 4462

 

Back to top