Kontakti

Predsednik: Vili Rezman
051/374-488
 
Tajništvo: Metka Rezman
051/216-358
 
Izleti: Miro Jauševec
041/800-722
 
Planinski izleti: Lidija Valenčak
051/608-855
 
 
Naslov:
Društvo za razvoj - LIRA
Falska cesta 24
2342 Ruše

BEGUNCI MED NAMI

0014 Ana Koritnik knjigaDandanes, ko normalni ljudje pričakujemo, da bi se svet izboljšal, da bi zavladali lepši odnosi na vseh ravneh našega življenja, da bi ta kratek hip, ki nam ga je, edinim v vesolju dano živeti , preživeli kar se da dostojanstveno, še vedno prevladujejo sebičnost, pohlep, divjajo sovraštvo in vojne… Da bi se vsemu temu vsaj delno izognili, ljudje iz ogroženih področij bežijo, bežijo … In begunstvo je postalo prekletstvo tega časa, postalo je povod za nova nesoglasja, nerazumevanja, za nove žalostne zgodbe in usode … povsod po svetu.

A nemalokrat življenje ravno ob takih trenutkih stke tudi kako žlahtno nitko, prižge kakšno svetlo iskrico, ki osvetljuje pot naprej in krepi upanje v dobro…
Naše društvo LIRA je v teh dneh s pogovorom o tej problematiki in obenem s predstavitvijo knjige, mladinskega romana pisateljice Ane Koritnik poskušalo ta problem osvetliti in iskati način, kako bi se po naših skromnih močeh v našem okolju dalo pomagati.
0002 Ana Koritnik knjigaTako smo se zbrali v petek, 12. maja v prostorih ruške knjižnice Janka Glazerja. Res na pravem mestu, saj vemo, da so morali, tako kot mnogi drugi Rušani, »bežati zdoma«. Da je bila knjižnica res »pravo mesto« potrjuje tudi dejstvo, da so nas v prostorih knjižnice »pozdravile« kar tri razstave, ki so se po vsebini lepo ujemale z osnovno tematiko. Razstavljene so namreč risbe otrok, knjige Ane Koritnik, šestnajst jih je, vse po vrsti otroške oziroma mladinske. Prav posebej pa je »šla vštric« razstava glinenih plastik, kipcev Marjete Simonič, ki ji je glina najljubši material oblikovanja.  Pa še po vsebini je bila ta razstava kot naročena, saj je bil poudarjen domači material in v njem ujeta domača vsebina, motivika. Kakor da bi razstava hotela povedati, da je dom nekaj najpomembnejšega – česar pa se mnogi zavedo šele, ko jih kaj spomni na begunsko tragiko.
0042 Ana Koritnik knjigaS to begunsko tragiko smo se »srečali« že ob vstopu v knjižnico, saj so se na platnu vrtele desetine in desetine fotografij, ki so nas opominjale na nedopustno »usodo« našega vsakdana, na begunce. Power point je pripravil Gregor Rezman, prav tako kot tistega, ki se je vrtel med srečanjem in je predstavljal Anin življenjepis in njene knjige. Nadaljevalo se je s prijaznim pozdravom knjižničarja Staneta Krainerja, ki je prebral neobjavljeno pesem Ane Koritnik in kratkim geografsko - zgodovinskim uvodom zgodovinarja Matjaža Grahornika, ki nam je predstavil državo Sirijo, kjer je zgornja tematika v tem desetletju pravzaprav, najbolj pereča. Sledila je še organizatorjeva predstavitev avtorice Ane Koritnik. Mame, kar prvo poudari, učiteljice, prijateljice otrok, humanizma, ustvarjalke, ki sta ji blizu tako osebna kot socialna empatija. Sposobnost, vživeti se v svet drugih, se z njimi tako veseliti kakor žalostiti, zlasti pa storiti kaj za lepše življenje.
0009 Ana Koritnik knjigaSledil je osrednji del prireditve.  Prisluhnili smo učenkam OŠ JANKO GLAZER, Zali Junger, Nini Knez, Viktoriji Žlender in Nežki Marinc. Skupaj s »svojo« knjižničarko Aleksandro Rožič so nam knjigo o usodi dveh begunskih otrok predstavile. To so izvedle na zelo simpatičen način, deloma s prebiranjem citatov iz knjige, pa tudi z izražanjem svojih vtisov, kako se je zgodba dotaknila njih samih. Vsi smo jih zavzeto poslušali, prav tako tudi avtorica sama. Le - to so ob koncu tudi izzvale, da jim je natanko opisala, kaj jo je k pisanju spodbudilo in kaj je želela sporočiti skozi vsebino, sprva žalostno in negotovo, a na koncu vendar z upanjem v dobro, v človečnost … Ker se tudi med nami že nahajajo nekateri, ki jih nekaj drugačnosti loči od sredine, v katero so prišli, je pisateljica Ana na vprašanje, kaj pa lahko otroci in mladostniki storijo, z izbranimi besedami razložila, da je včasih dovolj že topla beseda in prijazna gesta, da se tu počutijo bolj domače, sprejeti z naklonjenostjo, razumevanjem, prijaznostjo.
0017 Ana Koritnik knjigaNato je stekla beseda o izkušnjah, ki jih imamo krajani z begunci iz pretekle vojne, kajti tudi v tistem času si je marsikdo z begom reševal golo življenje. Udeleženka Slavica Ajd je na kratko opisala svojo izkušnjo, ko je v tistem času njena družina kar leto in pol nudila dom prej nepoznani družini iz Sarajeva. Odnosi so bili najprej zelo korektni, sčasoma pa so postali vse bolj topli, družinski, in taki so ostali še po 25 letih. Oglasila se je tudi ga. Najla, sama pred četrt stoletja begunka, ki je bila tu, med nami sprejeta z razumevanjem in naklonjenostjo; prijela za razna dela, z možem si je postavila nov dom, njihov prvi dom je bil namreč med vojno razdejan, si s svojim odnosom in delom zagotovila ugled v novem okolju in sklenila nova prijateljstva, tako kot otroci, ki so rojeni tukaj … Tudi ravnatelj osnovne šole je s svojim nastopom spodbujal k razumevanju, strpnosti in večkulturnosti.
0018 Ana Koritnik knjigaTako se je počasi iztekalo srečanje tega večera. Močan vtis je pustila avtorica, pisateljica Ana Koritnik in prijetno je bilo poslušati mlade, ki niso neobčutljivi za dogajanje okoli sebe. Z aplavzom in priložnostnim darilcem se jim je zahvalila avtorica, nekaj darovanih knjig pa je zakrožilo tudi med drugimi akterji tega prijetnega in dobro obiskanega literarnega večera.
In v želji, da bi se vendar za vse ljudi našla možnost dostojnega življenja, smo se ob sproščenem klepetu zadržali še nekaj časa v družbi knjig, ki so nas obdajale …

 

 

Slavica Ajd, Vili Rezman

 

0011 Ana Koritnik knjiga0021 Ana Koritnik knjiga0027 Ana Koritnik knjiga0030 Ana Koritnik knjiga0036 Ana Koritnik knjiga0037 Ana Koritnik knjiga

Dogodki

Ni prihajajočih dogodkov!

Koledar

Julij 2018
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31