Kontakti

Predsednik: Vili Rezman
051/374-488
 
Tajništvo: Metka Rezman
051/216-358
 
Izleti: Miro Jauševec
041/800-722
 
Planinski izleti: Lidija Valenčak
051/608-855
 
 
Naslov:
Društvo za razvoj - LIRA
Falska cesta 24
2342 Ruše

Dober dan, gospod graščak

Tokrat ni opisan izlet Lirašev, temveč, kaj tudi druge obiskovalce privabi, da obiščejo naš kraj.

 

Dober dan gospod graščak, dober dan gospod župan!

 

Kam neki se bomo odpravili na prvi izlet Študijske skupine pri Mariborski knjižnici? so se spraševali udeleženci. Kaj kmalu so izvedeli, da bodo pobliže spoznali Falski dvorec in župana, ki županuje v enem najimenitnejših krajev v Dravski dolini, Rušah. Toliko se je dogajalo v bližnji in daljni preteklosti Rušanom in kraju, da je en obisk zagotovo premalo.

Že na študijskih sestankih smo se pripravljali na obisk. Seznanili smo se z zgodovino Ruš, eminentnimi ljudmi, ki so kovali zgodovino kraja nekoč in danes. Med drugim nam je na predavanju v Pokrajinskem arhivu Maribor Matjaž Grahornik predstavil Falski dvorec in originalno gradivo, ki ga hrani arhiv – fond Gospoščina Fala 1482 – 1943. Poseben pečat so gradu dali šentpavelski benediktinski opati in grofje Zabeo. Posebej smo bili pozorni na knjižnični fond, ki ga hrani Univerzitetna knjižnica Maribor.

Med priprave na strokovno ekskurzijo smo namenili posebno pozornost Janku Glazerju, Rušanu, pesniku, ki je iskal vir za svoje pesmi v čudežu narave in človeku v njej. V Univerzitetni knjižnici Maribor, smo si ogledali intervju, ki nas je prevzel. Glazerjeva pesem je občutena, globoko doživeta in povedna. Jana Peserl nam je predstavila osebnost velikega Rušana in njegov čas, Jasna Čerič pa nam je odstrla pogled na Janka Glazerja v glasbi. Njegove pesmi nam je z občutkom in tankočutnostjo predstavila domačinka Marija Podlesnik.

Tako smo se v ponedeljek, 19. 10. 2015 v velikem številu (67 udeležencev) odpravili na Falski dvorec, kjer nas je na svojstveni način pričakal »graščak« Milan Slavič. Kar nismo mogli oditi, saj je bilo toliko zgodb, ki so pripovedovale o nekdanjih časih. Med nami je bil tudi Pija, ki je nekoč stanovala v grajskih poslopjih.IMG 0042

Olga Malec nam je predstavila Turški zid, staro trško jedro, zgodovino Ruš in nekdanjo latinsko šolo. Ruška baročna cerkev z zanimivo in bogato notranjostjo (glavni oltar Sv. Marije, delo priznanega deželnega kiparja in učenca ruške latinske šole Jakoba Janeza Schoja, Janošikove orgle, Pogačnikova prižnica, čudoviti lestenec iz ene od ruških glažut, …) je bistveni del trškega jedra. O notranjosti nas je poučil župnik Robert Senčar, kateremu se je pridružil župan Uroš Razpet. Povprašali smo ga o njegovih pristojnostih, Rušah danes in jutri ter njegovi viziji kraja. Tako smo si ustvarili podobo graščaka in župana, ki sta vsak v svojem obdobju odigravala pomembno vlogo med Rušani.

 

Žal nam je vreme preprečilo, da bi se sprehodili do letnega gledališča in nadaljevali pot Pod goroj do hiše, v kateri je živel Janko Glazer. Sprehod smo preložili na naslednji izlet, saj bomo v Ruše zagotovo še prišli.

 

Mentorica ŠS

dr. Slavica Tovšak

 

IMG 0059

 

IMG 0078

Dogodki

Ni prihajajočih dogodkov!

Koledar

December 2018
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31